2010/09/06

Kantrybės, tiktai kantrybės

Gyvenant Gruzijoje reikia išmokti keleto dalykų. Visų pirma - neskubėti. Pagauti ritmą, kuriuo čia viskas vyksta, kuriuo tvarkomi reikalai... karštakošiams ir nekantraujantiems tai gali atrodyti neįveikiama užduotis, bet sukaupus jėgas, giliai įkvėpus, iškvėpus......ir turbūt kai ką perpratus, viskas tampa truputį lengviau.

Čia keletas dalykų gali vykti vienu metu. Parduotuvėje pardavėjai aptarnauja kelis klientus iš karto - nieko nuostabaus, kad visiems gali tekti palūkėti, nes prieš pat tau atiduodama gražą ji pradės ieškoti degtukų iš kito šono priėjusiai tetulei. Kita vertus, jei tau reikia tik degtukų, gali prieiti iš kito šono ir jų nusipirkti kur kas greičiau.

Čia niekas nieko neplanuoja. Populiariausias atsakymas, kodėl - "nes juk negali žinoti, kas bus po mėnesio (savaitės, metų ir pan.)". Visada maniau, kad jei susiplanuoji, tai gali žinoti, kad tai ir įvyks. Tačiau čia tai dažnai neveikia. Jeigu aš jaučiuosi saugiau, žinodama, kas vyks ir ką aš veiksiu, tarkim, po trijų dienų - tai gruzinas jaučiasi saugiau, jeigu jo neslegia jokie įsipareigojimai kažkur būtinai būti po tų pačių trijų dienų. Lankstumas čia yra pirmoj vietoj, ir jei bandysi ką nors tartis, atsakymas bus: "OK, susiskambinkim tą vakarą". Visai gali būti, kad tą vakarą jis jau veiks kažką kita - ir nejaus jokio kaltės jausmo, kad štai, tavo planus sugriovė. Kokius planus?!
Gera žinia tai, kad ir iš manęs nesitikima pažadėti susitikti arba kažkada kažkur būti. Pasikeitus aplinkybėms, nuotaikai, skrandžio rūgštingumo pusiausvyrai, galiu tiesiog likti namie.
Bloga žinia tai, kad aš planuoti mėgstu, o tokio lansktumo išmokti ir visiškai prisitaikyti nėra taip jau paprasta.

Ir galiausiai, paskutinis kantrybės išbandymas - čia niekas niekur neskuba! Gruzijoje nėra tokios sąvokos kaip "laiko švaistymas" - bent jau aš nesusidūriau. Buvau tiek įpratusi prie tempo, pastangų efektyviai išnaudoti turimą laiką, nuveikti kažką naudingo. Nežadu to atsisakyti ir dabar - vis dėlto lietuviškam kraujyje įskiepyta bent jau siekti darbštumo. Bet yra situacijų, kurių paskubinti negali,ir jei nori gero rezultato, turi palaukti. Bent jau ten, kur ne viskas priklauso nuo tavęs.

Kantrybės pamokos.

No comments:

Post a Comment