2010/09/06

Kirpykla - daugiakalbystės oazė

Ką tik buvau kirpykloje. Tbilisyje pirmąkart teko tokioje lankytis - man kirpyklos apskritai atrodo gan mistiška vieta, su savo ritualais, stereotipais ir ypatinga intymumo atmosfera (na kam gi dar moterys pasiguodžia jei ne kirpėjai! Be jokios ironijos!).

Čia kirpėjais dažniausiai dirba vyrai. Ir labai dažnai - armėnai. Tai daro Tbilisio kirpyklą dar įdomesnę. Aišku, tai, kad šalia yra vyrų, greičiausiai kiek apriboja moteriškus "tarp mūsų mergaičių" išsiliejimus, galbūt ir paskalų kiek mažiau čia sukasi... nors kita vertus, net jei kirpėjai vyrai - visa kita kirpyklos komanda būtinai bus moteriška. Viena moteris man išplovė galvą, padėjo kirpėjams apsišluoti; kita atėjusioms kirptis ir laukiančioms moterims tuo metu darė kavą; dar kita nieko nedarė ir nelabai žinau, kokia jos funkcija - bet tokia neabejotinai yra, sprendžiant iš jos susikaupusio žvilgsnio, stebinčio kirpėjus. Šios moterys ir kuria intymumo atmosferą kirpykloje: su kavos pertraukėlėmis kirpėjams, žurnalais ir, be abejo, netylančiais pokalbiais pačiomis įvairiausiomis temomis, kaip ir priklauso kirpykloje... :)

Bet kas man patiko labiausiai - tai kalbų maišalynė, kuri, atrodo, niekam netrukdė anei buvo kuo nors neįprasta. Daugelis dirbančių kirpykloje - armėnai, jie laisviau kalba rusiškai nei gruziniškai, bet vartoja abi iš karto. Gal dar ir armėniškai kokį žodį kitą įterpia. Ir taip aplinkui nuolat skamba bent dvi kalbos vienu metu; sakinys prasideda vienaip, baigiasi kitaip; kirpėjas atsisuka į mane kažko paklausti angliškai - ir toliau skamba rusų, gruzinų, armėnų žodžiai.... Nuostabi daugiakalbystės oazė!

Kas galėjo pagalvoti, kad norint miesto įvairovę, galima eiti ne tik į turistines vietas - užtenka užsukti į kirpyklą prie namų.

4 comments:

  1. įdomu:] ar nebuvo keista, kad kerpa vyras?

    ReplyDelete
  2. mm, ne, tiesa pasakius, nei kiek - svarbiausia, kad rezultatas geras :)
    keisciau tai, kad Lietuvoje vyru kirpeju vos vienas kitas, o cia - beveik visi! :)

    ReplyDelete
  3. tikra tiesa dėl kirpėjų vyru Lietuvoje, teko laimė tokį kirpėją atrasti ir dar Kaune. Tai dabar nesinori paleist :DD

    ReplyDelete
  4. na va, matyt, apsipirkimo ritualas tuomet laukia kaskart grįžus į Lietuvą?

    ReplyDelete