2013/02/14

Tobulas darbas

Tobulų darbų nebūna. Ir ne dėl to, kad darbas pats savaime negalėtų būti puikus - ne ne, mano tingieji draugai. Kai randi tokį užsiėmimą, dėl kurio norisi keltis iš lovos rytais - laikyk ir nepaleisk, nes tai neabejotinai tavo pašaukimas. Bet kartais taip nutinka gyvenime, kad tenka rinktis: ar ieškoti darbo ofise, kuris įstatytų į tam tikrus rėmus, ar mėginti dirbti sau/ tapti laisvai samdomu darbuotoju/kūrėju. Nes tai iš tiesų yra kūryba ir kiekviena diena - vis kitokia.

Man teko paragauti abiejų patirčių ir galiu pasakyti - apsispręsti iš tikrųjų sunku. Abu variantai turi savų pliusų ir minusų, atveria naujų galimybių - ir savaip apriboja.

Darbas ofise:
- turi pradžią ir pabaigą, ir tai yra kartu pliusas ir minusas. Dienos pabaigoje pakanka užverti duris - ir visi darbo rūpesčiai lieka už jų. Visas likęs vakaras yra tik sau ir poilsiui - kaip ir savaitgaliai (dažniausiai).
- šis darbas yra stabilus. Kiekvieną mėnesį žinai, kokias pajamas gausi ir kada, tad dėl to nereikia sukti galvos. Galima planuotis savo atostogas ir jų laukti, pasikabinus atviruką iš svajonių šalies virš darbo stalo - įkvėpimui.
- dirbdamas ofise tu beveik visuomet turėsi darbo stalą. Ir nereikės leisti valandų (ir $$$) kavinėse ar kiūtoti lovoje visą dieną. Teks kas rytą keltis iš lovos, gerai atrodyti ir būti produktyviam. O juk tai yra puiku!
- deja, dirbant pagal valandas teks atsargiai planuotis savo laiką, o tvarkant asmeninius reikalus - atsiklausti viršininko leidimo. Kaip ir planuojant atostogas. Ar sugalvojus kažką naujo.
- turėti viršininką.



Laisvė ir nepriklausomybė:
- savarankiškas darbas dažną vilioja tariama laisve - oi, kiek daug laisvo laiko, kiek daug galima nuveikti!.. Bet realiai viskas atsiremia į valią ir darbo etiką. Ir galimybę susikoncentruoti bei pamiršti visus trukdžius ir visas pagundas aplinkui.
- Aplinkiniai ne visuomet supranta, jog tu iš tiesų dirbi, o ne tik naršai "feisbuke". Nebent esi žurnalistas arba uždirbi tiek, kad niekam nebekyla klausimų.
- Laisvas ir nepriklausomas kartu reiškia - neapsaugotas. Nuo pokyčių politikoje, elektros dingimų, užsakymų trūkumo. Nors kartu tai neįspraudžia į rėmus ir su trupučiu sėkmės bei užsispyrimo galima pasiekti daug daugiau nei tikėjais!
- Kiekviena diena - tai naujas iššūkis ir naujas baltas lapas. Ir tik nuo tavęs priklauso, ką sau pasakysi vakare.



Taigi, ką pasirinkti dabar?

2 comments:

  1. Dirbk ofise ir šalia pradėk savarankišką veiklą. Šiandien tuo užsiima ne vienas....

    ReplyDelete
  2. Tikrai neblogas variantas. Nors labai priklauso nuo to,kiek laiko darbas ofise palieka....

    ReplyDelete