2012/08/20

Apie mandagumą

Vieną dieną man teko važiuoti mikriuku stovint, su didžiuliu sunkiu krepšiu ant peties - prireikė lygiai 20 sekundžių, kad šalia stovinti moteris pasisiūlytų palaikyti mano krepšį - juk tikrai nesunku, ir jokia čia ne problema ir ne trukdymas, ir nagi, juk man patogiau bus stovėti. Tą dieną mikriukais ir autobusais važiavau dar keletą kartų, ir kiekvieną kartą sulaukdavau lygiai tokio paties dėmesio - o mano krepšys perėjo per daugybę rankų. 
Tai privertė susimąstyti: daug kartų skųsdavausi, kokie gruzinai nemandagūs - ne tik kad nenusišypsos tau gatvėj ar parduotuvėj (pardavėjos ar padavėjos dažniau elgias taip, tarsi joms trukdai); stovint eilėje žmonės dažnai stumdosi ir užlindinėja; vairuotojai nuolat užslaudę garso signalą ir šūkauja vieni ant kitų (va kur aš išmokau gruziniškų keiksmažodžių:) ir niekad nepraleis tavęs per perėją. Bet nenoriu daugiau skųstis - esmė tame, jog mandagiais išauklėti užsieniečiai dažnai jaučiasi ganėtinai nejaukiai ir įsitempę gatvėje. Norint kažko pasiekti, tenka pakovoti už save - ir nėra laiko toms kovoms susikaupti, susidūrimai ir susirėmimai vyksta kasdien ir visur, daugybėje situacijų. Kartais tenka pabūt grubesniems, pakelti toną ar pasakyti aštriau nei norėtųsi. Dažnai tai nėra labai paprasta.
Tačiau Gruzijoje yra dalykų, kurie visa tai atperka - tai nepaprastas žmonių nuoširdumas ir paslaugumas, kai prisireikia pagalbos. Ir tai nebūtinai turi būti kažkokia didelė nelaimė: jei ieškai kelio, informacijos, tenka nešti ką sunkaus ar kito smulkesnio pagelbėjimo prisireikia, visuomet atsiras neabejingas žmogus netoliese. Gruzinai dažnai prašo ir siūlo pagalbą - kartais atrodo, kad Vakaruose tai nėra taip jau labai įprasta. Būti nepriklausomais ir savarankiškais mums dažnai būna kur kas svarbiau.

Vis dar manau, kad mandagumas labai reikalingas - tokia aplinka suteikia saugumo ir nuima įtampą kasdienybėje. Tačiau atidumas artimui - dar svarbesnis, nepamainomas ir būtinas. Ir tikras. 

Jei reikėtų pristatyti Gruziją ir gruzinus, turbūt apie tai kalbėčiau visų pirmiausai.

No comments:

Post a Comment